HALK DANSLARI

Türkiye, bölgeden bölgeye değişen çok eski bir halk dansları geleneğine sahiptir, her dans renkli, ritmik, zarif ve şıktır. En ünlü danslardan bazıları; Bar, Halay, Hora, Zeybek, Horon, Kılıç Kalkan, Kaşık Oyunudur.

HALK DANSI GELENEĞİ

Türkiye, askere giden genç erkekler için yapılan düğün ve kutlamalardan, ulusal ve dini bayramlara veya yerel şenliklere kadar tüm sosyal ortamlarda oynanan halk oyunları ile zengin bir halk dansları geleneğine sahiptir.

Her bölgenin, o bölgenin kültürel yaşamını yansıtan kendi dansları vardır.

En ünlü danslardan bazıları Erzurum iline ait Bar, Doğu ve Güneydoğu'da Halay, Trakya'da Hora, Ege'de Zeybek, Karadeniz'de Horon ve Konya ve çevresinde Kaşık Oyunu'dur.

ZEYBEK

Bu Ege dansında Efe adı verilen rengarenk giyimli erkek dansçılar cesaret ve kahramanlığı simgeler. Zeybek dansı genel olarak 9/8'lik ölçülerden oluşur ve çok yavaş, yavaş, hızlı ve çok hızlı gibi çeşitli tempolara sahiptir. Bir veya iki kişi veya bir grup insan tarafından yapılır.

HORON

Horon, tempo, ritim ve ölçü oluşumu ile Türkiye'nin diğer yörelerindeki halk oyunlarından oldukça farklı görünmektedir. Bu tipik Karadeniz dansı, genel olarak gruplar tarafından gerçekleştirilir. Dansçılar, ilkel bir keman türü olan kemençenin sesi eşliğinde dans ederler.

HALAY

Halay Türk dansının bir parçasıdır ve büyük ölçüde Doğu, Güneydoğu ve Orta Anadolu'da icra edilir ve en çarpıcı danslardan biridir. Sadeliğin zengin figür yapısına sahip olması, halkın yaratılış ve özgünlüğünün simgesidir. Halay ezgilerinde Türk halk müziğinin tüm ölçülerini ve ritmik unsurlarını yaşayabilirsiniz.

BAR

Bar, Türkiye'nin doğusundan bir halk dansı biçimidir. Dans, açık alanda gruplar tarafından gerçekleştirilir. Bu dansta Türk halk müziği son derece farklı ve ilgi çekici yapılarla uygulanmaktadır.

KILIÇ KALKAN

Bursalı Kılıç Kalkan, şehrin Osmanlı fethini temsil ediyor. Sadece erkekler tarafından, erken dönem Osmanlı savaş kıyafetleri giymiş, çarpışan kılıç ve kalkanların sesine müziksiz dans eden erkekler tarafından icra edilir.

HORA

Hora, melodik ve ritmik yapıya sahip, hızlı icrası birbirine bakan ve yörenin farklı kültürel yapısına sahip bir düğün müziği türüdür ve baskın ölçü 9/8 olmakla birlikte başka ölçüler de kullanılmaktadır.

KAŞIK OYUNU

Kaşık Oyunu Konya'dan Silifke'ye kadar oynanır ve her elinde birer çift tahta kaşıkla dans ritmini yakalayan neşeli giyimli kadın ve erkek dansçılardan oluşur.

Güney Gümüş Dans ve Sanat Kursu

Dans ve Sanatı Birleştiriyoruz